Zapytanie ofertowe na wykonanie zamówienia publicznego pod nazwą Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Moszczenica w okresie od 01 września 2021 r. do 31 grudnia2021 r. w ramach Wieloletniego Programu Rządowego „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019-2023
Zapytanie ofertowe
na wykonanie zamówienia publicznego pod nazwą Dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Moszczenica
w okresie od 01 września 2021 r. do 31 grudnia2021 r. w ramach Wieloletniego Programu Rządowego „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019-2023
Opis przedmiotu zamówienia
- Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, dostarczanie oraz wydawanie posiłków dla dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych prowadzonych przez Gminę Moszczenica w formach i ilościach wskazanych przez zamawiającego, w okresie od 01 września 2021 r. do 31grudnia2021 r.
- Usługa, o której mowa w ust. 1, świadczona będzie na rzecz 96 dzieci, w tym dzieci przedszkolnych i klas ‘0” - 31, dzieci szkolnych - 65
- Ilość dzieci w trakcie wykonywania zamówienia może ulec zmniejszeniu bądź zwiększeniu.
- Zamówienie obejmuje przygotowanie, transport i wydanie posiłków w siedzibach placówek oświatowycho odpowiedniej gramaturze oraz kaloryczności minimum 500 kcal/ ilość dzienna dla dzieci przedszkolnych i klas „0” oraz o kaloryczności minimum 700 kcal./ilość dzienna dla dzieci szkolnych. Posiłek dla dzieci przedszkolnych oraz klas „0” stanowić będzie pełny dwudaniowy obiad /zupa, drugie danie oraz kompot/ natomiast posiłek dla dzieci szkolnych stanowi co najmniej 1 gorące danie oraz kompot.
4.1. Dopuszcza się możliwość przygotowania i wydania dzieciom szkolnym posiłku w formie obiadu dwudaniowego.
- Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz z normami HACCP.
- Przygotowując posiłki Wykonawca zobowiązuje się do stosowania przepisów określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach t.j.- 1 Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
- 2 Środki spożywcze, o których mowa w 6.1. dobiera się w taki sposób, aby: na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
- 3 posiłki zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze.
- 4 zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników
- 5 od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.
- 6 napoje zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia.
- Ponadto wykonawca zapewni urozmaicony jadłospis z zachowaniem zasady, iż posiłki nie mogą powtarzać się w ciągu 1 tygodnia.
- W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone okazjonalnie smażone. Do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych, stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, umiarkowane stosowanie cukru i soli.
- Wykonawca zobowiązuje się do przestrzegania zasady iż: W ciągu jednego tygodnia co najmniej trzykrotnie /w ramach drugiego dania w przypadku dzieci przedszkolnych i klas „0” oraz jednego gorącego posiłku w przypadku dzieci szkolnych/ sporządzi i wyda posiłek, który stanowi danie mięsne lub rybne z surówką. Do dania takiego zamiennie wydane zostaną ziemniaki, kasza, ryż lub makaron.
- W przypadku dzieci przedszkolnych w pozostałe dni w ramach dania drugiego wydane zostanie inne danie bezmięsne w postaci pierogów, naleśników, kopytek, makaronu z sosem, serem lub innym nadzieniem, krokietów, gołąbków itp.
- W przypadku dzieci szkolnych, którym wydawany będzie posiłek w formie jednego gorącego dania zgodnie z zasadą określoną w pkt.9 w pozostałe 2 dni tygodnia wydany zostanie posiłek w formie zupy zmięsną wkładką o pojemności min 400-500 ml w tym 50 g mięsa lub kiełbasy, podanej ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego lub inne danie bezmięsne w postaci pierogów, naleśników, kopytek, makaronu z sosem, serem lub innym nadzieniem, krokietów, gołąbków itp. z zachowaniem odpowiedniej gramatury i kaloryczności posiłków.
- Posiłki powinny być przygotowywane w każdym dniu bezpośrednio przed wydaniem, i podane w temperaturze spożywania: zupa 75 ºC, gorące drugie danie – 65 º C, kompot 4 ºC.
- Wszystkie etapy procesu produkcyjnego powinny przebiegać bez zbędnych przestojów, celem zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem, zepsuciem i rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych. Posiłki muszą być sporządzone z produktów świeżych, wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych. Wykonawca zadba o czystość pomieszczeń, w których przygotowywane, wydawane i spożywane będą posiłki.
- Transport posiłków powinien być prowadzony samochodami dostosowanymi do przewożenia środków spożywczych. Środek transportu winien być dopuszczony przez Państwową Inspekcję Sanitarną do przewozu posiłków (żywności).
- Wykonawca zobowiązany jest na własny koszt wydać posiłki w naczyniach jednorazowych, naczynia i sztućce muszą posiadać atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu. Wykonawca zobowiązany jest po spożyciu posiłków na własny koszt usunąć z terenu szkoły zużyte naczynia jednorazowego użytku lub brudne naczynia wielorazowego użytku oraz wszelkie odpadki żywnościowe. Wykonawca zadba o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków.
- 1 Posiłki mogą również być wydawane na naczyniach wielokrotnego użytku dostępnych w placówkach oświatowych, których dotyczy postępowanie, na mocy odrębnego porozumienia z dyrektorami placówek oświatowych.
Za jakość, higienę i bezpieczeństwowydania posiłków w ten sposób odpowiadają Wykonawca i Dyrektor placówki.
- 1 Posiłki mogą również być wydawane na naczyniach wielokrotnego użytku dostępnych w placówkach oświatowych, których dotyczy postępowanie, na mocy odrębnego porozumienia z dyrektorami placówek oświatowych.
- Wykonawca zobowiązany jest codziennie przechowywać próbki żywności dla potrzeb badań żywności przez Państwową Inspekcję Sanitarną, zgodnie z § 3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład zbiorowego typu zamkniętego.
- Posiłki będą dostarczane i wydawane przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, wyłącznie w dni, w których odbywa się nauka w szkołach czy zajęcia w przedszkolu w pomieszczeniach do tego wyznaczonych przez dyrektora placówki. Jeśli dzieci będą uczęszczać do szkoły w inny dzień np. odpracowywać zajęcia szkolne, dzieci objęte są tą formą pomocy, lecz ten fakt szkoły zgłaszają z 3 dniowym wyprzedzeniem wykonawcy.
- Posiłki powinny być dostarczane bezpośrednio przed ich wydaniem w godzinach pomiędzy 11.00 a 12.30. Dokładna godzina wydawania posiłków w poszczególnych szkołach będzie ustalana przez wykonawcę indywidualnie dla każdej placówki bezpośrednio z dyrekcją szkoły.
- Ilość dostarczanych posiłków może zmieniać się w trakcie obowiązywania zamówienia. Każdorazowo na bieżąco wykonawca będzie informowany o ilości posiłków, które ma dostarczyć.
- W ofercie wykonawca zaproponuje jadłospis na okres 1 miesiąca, z podaniem składników wagowych (gramatury) oraz kaloryczności (w kcal).
- Wykonawca przygotowywać będzie systematyczne ztygodniowymwyprzedzeniem jadłospisy posiłków dla poszczególnych placówek i dostarczać je Zamawiającemu oraz prowadzącym placówki oświatowe. Jadłospisy zawierać będą nazwę posiłku, gramaturę, kaloryczność, informację o alergernach.
- Jadłospisy ustalane będą przez Wykonawcę we współpracy
zwykwalifikowanym dietetykiem, którego posiada w swych zasobach kadrowych, bądź z którym podpisaną ma umowę o współpracy. - W razie specjalnych wskazań medycznych w zakresie alergii i diet uczniów dożywianych Wykonawca ma obowiązek dostosować jadłospis dla tych dzieci w oparciu o wskazania.
Termin wykonywania zamówienia
Zamówienie należy wykonywać w terminie od 01 września2021r.do31 grudnia 2021 r.
Komunikacja zamawiającego z wykonawcami
- Komunikacja w niniejszym postępowaniu odbywać się będzie za pomocą operatora pocztowego wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe lub za pomocą poczty elektronicznej. W trakcie negocjacji komunikacja może być również prowadzona ustnie.
- Osobą wyznaczoną przez zamawiającego do kontaktu z wykonawcami jest Joanna Kleszyk – Kierownik GOPS.
Miejsce i termin składania i otwarcia ofert
- Ofertę należy złożyć w budynku Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Moszczenicy, znajdującego się pod adresem: ul. Samorządowa 2, 38-321 Moszczenica, w terminie do 17 sierpnia 2021 r., do godziny 11.00
- Otwarcie ofert nastąpi w budynku Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Moszczenicy, znajdującego się pod adresem: ul. Samorządowa 2, 38-321 Moszczenica, w pokoju nr 5 w dniu 17 sierpnia 2021 r., o godzinie 12.00
WSZYSTKIE NIEZBĘDNE INFORMACJE ZAWARTE SĄ W DOŁĄCZONYCH DOKUMENTACH.